top of page

Problemen met trailerladen

Wilt jouw paard niet op de trailer? Stormt hij er af zodra je wilt sluiten of slaat hij in paniek vanaf jullie beginnen te rijden? Helaas worden paarden vaak niet gehoord of begrepen en ontstaat er is een al snel een trailerlaadprobleem. Zit je met je handen in het haar en weet je niet meer hoe je het moet oplossen? Geen nood! Trailerlaadproblemen zijn voor elk paard op te lossen. Ja, ook die van jou!

Trailerladen met succes   +500 paarden geholpen    Meteen resultaat

trailer4.jpg
Paard steigert voor de trailer omdat hij de trailer niet op wilt

Problemen bij het laden

"Plots wilt hij niet meer terwijl hij er voorheen zo op liep"

Dit krijg ik vaak te horen wanneer ik ter plaatse kom bij een paard dat niet meer de trailer op wilt. De oorzaak van het probleem hoeft niet altijd bij de eigenaar te liggen, maar de oplossing wel! Een trailerlaadprobleem kan zich namelijk al heel snel ontwikkelen. Denk maar aan een bocht te snel genomen waardoor het paard uit balans is geraakt, een negatieve associatie door bijvoorbeeld vaak een bezoek aan de kliniek, een auto die te snel voorbij is gereden en ga zo maar door. Achter de oorzaak komen kan handig zijn tijdens de training, maar nog veel belangrijker is hoe je hiermee om moet gaan. Wat het probleem op dat moment namelijk ook is, de basis blijft altijd hetzelfde en door goed te weten waarmee je bezig bent, is het probleem vaak ook zo weer opgelost en loopt de situatie niet uit de hand.  

Problemen bij het sluiten

Een ander vaak voorkomend probleem is het sluiten. Loopt jouw paard wel braaf de trailer op maar stormt hij er daarna snel weer van af vanaf je nog maar in de buurt van de laadklep komt? In de meeste gevallen heeft hierbij het paard geen angst voor de trailer zelf, maar voor het opgesloten staan. Paarden zijn vluchtdieren, het is dus ook heel logisch dat je paard aangeeft zich hiermee helemaal niet comfortabel te voelen. Nee, hij doet het écht niet om jou te pesten. Zet die frustraties even aan de kant en probeer te begrijpen wat jouw paard je aan het vertellen is. Dit is namelijk de eerste stap en zo belangrijk in deze training. Stel jezelf de vraag "als ik een paard zou zijn, zou ik blij worden van helemaal alleen, god mag weten voor hoelang in een claustrofobische rammelbak te gaan staan?" Precies, nee. Door hem te lokken, af te leiden om vervolgens snel de stang er achter te duwen of net zolang te slaan tot hij er uiteindelijk op zal gaan kom je voor je het weet bij het eerste genoemde probleem op deze pagina: juist, een probleem bij het laden. Het probleem zal groter worden, vertrouwen zal geschaad worden en uiteindelijk zal angst het overnemen. 

 

 

Problemen tijdens het rijden

Laad jouw paard prima op de trailer maar flipt hij volledig vanaf je gaat rijden? Ook dit kan verschillende oorzaken hebben en mogelijk heb je een paar aanwijzingen gemist die jouw paard je daarvoor gegeven heeft. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: sluit niet te snel de klep! Een paard moet spanning in zijn lijf kunnen laten afvloeien en als dit niet gebeurd kan de bom al snel ontploffen met alle gevolgen van dien. Zoals een paard die binnenin de klep kapot trapt, gaat hangen tegen de achterstang of met hun voorbenen over de voorste stang belanden. Dit zijn scenario's die je absoluut niet wilt maar helaas wel gebeuren bij paarden die niet geleerd hebben om spanning of stress in de trailer te verwerken. 

Hier een voorbeeld van een paard dat bij mij in training is gekomen omdat ze ging hangen tegen de achterstang. 

Verbogen stanng van een paardentrailer

Trauma

Het is je grootste nachtmerrie, een ongeval onderweg... Helaas heb ik over de jaren heen een aantal paarden in training gehad die te maken hebben gekregen met een verkeersongeval. Deze paarden hebben een traumatisch letsel opgelopen en zullen (en gelijk hebben ze!) er alles aan doen om ons te vertellen dat die rammelbak niet veilig is. Vaak krijgen deze paarden al stress bij het zien van een trailer. Ook kunnen ze een trauma opgelopen hebben door verschillende keren onder dwang de trailer ingejaagd te zijn. Hoe dan ook, kalm aan en geef je paard de tijd om hiervan de genezen. Dit klinkt meteen heel zweverig maar je paard zal écht de tijd nodig hebben om terug te kunnen ademen in het bijzijn van de trailer. Zelfs bij deze gevallen hoef je niet aan maandenlange trainingen te denken. Kort, consequent trainen en vooral weten wat je aan het doen bent is hier voor cruciaal. Ook deze paarden heb ik allemaal weer veilig thuis kunnen brengen en kunnen nu zonder stress en met een hoop zelfvertrouwen de baan op. Laat de moed dus niet in je schoenen zakken, waar een wil is is een weg en ook bij jouw paard zal dit lukken! 

​

Paard staat voor de trailer en denk na

Lessen en Transport

Herken jij één van deze problemen bij jouw paard? Heb jij graag professionele begeleiding tijdens jouw training? Dan gaan wij samen aan de slag! Ik reis heel België en Nederland door om zo veel mogelijk paarden van hun trailerlaadprobleem af helpen. Geef je het liever volledig uit handen? Dan kan je hiervoor ook je paard in training zetten. In dit geval kom ik jouw paard ophalen met behulp van een dierenarts. Ook kan je mijn hulp inschakelen voor transport, als je bijvoorbeeld plots met je paard naar de kliniek moet. 

Het kan ook anders! 

"Mijn methode werkt! Ook voor jouw paard."

Na meer dan 500 paarden van hun trailerlaadprobleem afgeholpen te hebben kan ik je succes garanderen zonder dat je hiervoor maandenlange trainingen zal moeten doorstaan. Na onze eerste trainingssessie zal je meteen resultaat zien en ik kijk er naar uit om ook jou en je paard straks weer veilig de baan op te zien gaan. Heb ik je kunnen inspireren? Boek dan meteen een eerste afspraak! 

​

​

 

 

Ik help je al graag op weg met deze 5 tips! 

​

 

Tip    1: Let op met je voedselbeloning!

Met voedselbeloning werken tijdens de training is prima maar weet op welke momenten je deze wel of beter niet geeft. Vaak zien we namelijk een paard die te snel over zijn grens gaat om toch snel dat snoepje te kunnen pakken, vooral paarden die erg op voer gericht zijn. Het resultaat is vaak dat je paard uiteindelijk de trailer wel zal in gaan maar zodra hij het snoepje te pakken heeft de trailer weer uitstormt. Je paard zal alsnog stress ervaren en het probleem zal zich niet oplossen. Werk daarom enkel met voedselbeloning buiten de trailer. Hierdoor zal je snoepje geen lokmiddel worden maar dus daadwerkelijk een beloning zijn. 

 

Tip    2: Zie het trailerladen als een spel met verschillende levels.
Stel realistische doelen. Wil niet meteen te snel gaan en maak een op maat gemaakt trainingsschema (of vraag deze aan via mij) en probeer langzaam naar het doel toe te werken. Het doel is dus niet meteen 'mijn paard kunnen laden' maar verdeel het in kleine stapjes bijvoorbeeld, voorbenen op de klep, achterbenen op de klep, schouder voorbij het tussenschot, hoofdje laag naar voren enzovoort. Elke keer wanneer je een doel behaald hebt stop je en bij de volgende training werk je weer naar een nieuw doel toe. Zie het dus echt als een spel waarbij elk doel een nieuw level is. Zo veranderd je training van "het lukt me nog steeds niet" naar: "ik zit al in level 7 van mijn spel"  Dit werkt super motiverend en game over bestaat hier niet! 

 

Tip    3: Wil niet te snel naar een volgend level gaan. 

Neem je tijd. Merk je dat je paard nog niet klaar is voor een volgende stap, in mijn verwoording dus een nieuw "level". Werk hier dan net zo lang op door tot dat je merkt dat jouw paard klaar is voor iets nieuws. Rust en ontspanning in elk level is belangrijker dan als een sneltrein het spel willen uitspelen. 

 

Tip    4: Bereid hem voor voor je gaat sluiten. 

Sluit nooit zomaar de klep! Als je spel 15 levels heeft dan zit je hier ongeveer op level 13. Je bent er dus bijna maar nog niet helemaal. Waarom dan zoveel levels? Omdat juist hier er zo veel stappen aan vooraf gaan. Bereid je paard eerst voor op geluid, bewegingen en aanrakingen. De stang er achter dicht doen of de klep sluiten gaat bijvoorbeeld ook niet zonder geluid. 

 

Tip    5: Bereid je goed voor op het rijden
Net zoals het sluiten van de klep ga je best niet ineens een rit van 10km maken. Ook dit vergt voorbereiding. Ik zelf doe bijvoorbeeld voor ik ga rijden met trainingspaarden ALTIJD, 5 meter vooruit, 5 meter achteruit. Haal je paard dan opnieuw van de trailer en kijk of je hem meteen hierna weer makkelijk geladen krijgt. Zoja, dan heb je bijna je spelletje uitgespeeld. Zo nee, dan zijn jullie nog niet klaar voor een lange rit. Hooinet voor onderweg? Zorg dat deze goed bevestigd is aan meerdere kanten zodat hij niet veranderd in een boksbal.

Portretfoto van Lizanne

5 Tips!

bottom of page